هفتهٔ دهم بارداری

هفتهٔ دهم بارداری

در هفتۀ ۱۰ بارداری، شما تقریباً در انتهای سه ماهۀ اول هستید که برای بسیاری از خانم‌ها زمان استراحت است. در این مرحله از دوران بارداری، تغییراتی سریع و ناگهانی برای شما و کودکتان اتفاق می‌افتد. همان‌طور که خودتان را با آنها تطبیق می‌دهید، تلاش کنید با پیش‌بینی اتفاقات به استقبالشان بروید. در این مطلب با تغییرات بدن و زندگی خود، عوارض شایع، مراقبت پزشکی لازم، خودمراقبتی و علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفتۀ ۱۰ آشنا خواهید شد.

تغییرات بدن و زندگی شما

جریان خون در پستان‌های شما رو به افزایش است. بنابراین پستان‌‌ها بزرگ‌تر و حساس‌تر می‌شود. سطح پوست پستان‌ها نیز ممکن است با ظاهر شدن رگ‌های خونی کمی متفاوت‌تر از قبل به نظر برسد. نوک پستان‌ها تیره‌تر و سفت‌تر می‌شود و ممکن است از هفتۀ ۱۶ شروع به ترشح شیر کنند. یبوست نیز می‌تواند یکی از مشکلات هفتۀ ۱۰ بارداری باشد که به دلیل کند شدن عضلات روده و حرکات آن در اثر ترشح هورمون پروژسترون است که باعث کند شدن عبور غذا میشود.

طی این هفته ممکن است خودتان را خرافاتی‌تر از حد معمول بیابید. تلاش کنید که تعادلی بین واقعیت و علم همراه با کمی تفریح سالم ایجاد کنید. یاد بگیرید آنچه دوست ندارید را نشنوید. دوران بارداری زمانی است که رویاها در یک بعد کاملاً جدید ایجاد می‌شود. رویاهای شما در خواب می‌تواند بسیار عجیب و دلخواه یا کاملاً ترسناک باشد و در مجموع هیچ معنایی نداشته باشد. از تجزیه و تحلیل آنها برای یافتن معنا و پیام‌های پنهانی در مورد آینده و همراه با خرافات خودداری کنید. رویاها فقط ابزاری برای بازگویی افکار ناخودآگاه ما و رها شدن از اطلاعات غیرضروری و انباشته‌شده در طول روز است. آنها را با همسرتان در میان بگذارید و در نهایت فقط به چشم سرگرمی به آنها نگاه کنید. ممکن است در حال حاضر قدری احساس یکنواختی و بی‌علاقگی نیز داشته باشید. سعی کنید لذت‌های ساده‌ای که به شما احساس خوبی می‌دهد را نادیده نگیرید.

عوارض شایع بارداری در هفتۀ دهم

برخی از خانم‌های خوش‌شانس از این هفته احساس رهایی از بیماری صبحگاهی یا ویار دارند. اگر هنوز دچار چنین عوارضی هستید، بهتر است بدانید که تهوع و استفراغ شما نیز مانند بسیاری از خانم‌ها در پایان سه ماهۀ اول برطرف می‌شود. همچنین احتمال وجود نشانه‌هایی مانند سرگیجه و تغییرات پوستی در برخی زنان وجود دارد، اما عوارض شایع و معمول بیشتر زنان باردار در هفتۀ ۱۰ شامل موارد زیر است:

مراقبت‌های پزشکی هفتۀ دهم

توصیه می‌شود که اولین جلسۀ مراقبت بارداری بین هفته‌ها‌ی شش تا ۱۰ انجام شود. اگر هنوز بعد از باردار شدن به پزشک مراجعه نکرده‌اید، لازم است در این هفته حتماً یک قرار ملاقات با پزشک تنظیم کنید و به یک پزشک یا ماما مراجعه کنید. در این جلسه، پزشک یا ماما از شما در مورد سوابق بهداشتی، پزشکی و خانوادگی‌تان می‌پرسد. همچنین وضعیت جسمی شما را بررسی می‌کنند و قد و وزن شما برای مشخص کردن شاخص تودۀ بدنی‌تان ثبت خواهند کرد تا وضعیت وزن‌گیری‌تان را در طول دورۀ بارداری تحت نظر بگیرند.

به این ترتیب، پروندۀ سلامت شما را تشکیل می‌دهند. همچنین پزشک در این جلسه آزمایش‌های خون، ادرار و سایر آزمایش‌های سه ماهۀ اول بارداری را برای شما درخواست خواهد کرد. لازم است این آزمایش‌ها را در زمان مشخص خود انجام بدهید. ممکن است پزشک در این جلسه با شما در مورد آزمایش‌های غربالگری سه ماهۀ اول نیز صحبت کند. این آزمایش‌ها برای تشخیص احتمال اختلالات کروموزومی در جنین استفاده می‌شود.

خودمراقبتی هفتۀ دهم

سه ماهۀ اول بارداری زمان حساسی برای رشد کودک شماست. در این هفته باید از خوردن مواد غذایی نامناسب و بی‌ارزش خودداری کنید. مواد غذایی مناسب در دوران بارداری شامل سبزیجات تازه به مقدار زیاد، پروتئین، چربی‌های مفید، آووکادو، روغن نارگیل، ماهی قزل‌آلا، تخم‌مرغ و برخی میوه‌هاست. یک رژیم غذایی با فیبر زیاد و تهیه‌شده از میوه و سبزیجات تازه به عملکرد خوب دستگاه گوارش شما و رفع مشکل یبوست نیز کمک خواهد کرد. برای بهبود سردرد نیز می‌توانید در طول روز بیشتر آب بنوشید و به جای چای و قهوه کافئین‌دار معمول می‌توانید شیر گرم و دم‌نوش‌های گیاهی بی‌خطر را امتحان کنید.

به‌طورکلی شیر گرم جایگزین مناسب‌تری برای نوشیدنی‌های گرم معمول خواهد بود، پس تلاش کنید دریافت شیر و کلسیم را در دوران بارداری خود بالا ببرید. در این هفته جوانۀ دندان کودک شما در حال شکل‌گیری است و بنابراین هر غذای غنی از کلسیم اثر مثبت مهمی در دندان کودک شما خواهد داشت. در این هفته از بروز هر گونه عفونتی که ممکن است دمای بدن شما و خطر بروز مشکل در رشد دندان‌های کودک را بالا ببرد، جلوگیری کنید.

اگر دچار نوسانات خلقی شده‌اید، راهکارهایی برای بهبود خلق‌وخوی ضعیف در دوران بارداری وجود دارد، مثلاً می‌توانید برای انجام ماساژ بروید، موهایتان ‌را آرایش کنید یا به خرید بروید. همچنین برای دور ماندن از احساس سرگیجه، همواره مقداری میان‌وعده غذای ساده همراه خود داشته باشید. برخی مواقع به دلیل خوب و صحیح غذا نخوردن، قند خون شما افت خواهد کرد. اگر برای مدتی در حالت نشسته بوده‌اید، از سریع برخاستن خودداری کنید. آرام از جای خود بلند شوید و به بدن خود زمان بدهید تا پس از درآمدن از حالت خوابیده به نشسته، فشار خون را تنظیم کند.

برای کم کردن از میزان تکرر ادرار نیز می‌توانید در ساعات نزدیک به زمان خواب در شب، مصرف مایعات را کاهش دهید و نیاز بدنتان به آب را در طول روز تأمین کنید. همچنین با خم شدن به سمت جلو هنگام ادرار کردن، مثانۀ خود را بیشتر خالی کنید. برای حفظ تناسب اندام و کاهش احساس خستگی نیز می‌توانید تمرینات ورزشی مناسب دوران بارداری را انجام دهید. با پزشک خود در مورد یافتن یک فعالیت ورزشی مناسب مشورت کنید. بسیاری از پزشکان پیاده‌روی و شنا را توصیه می‌کنند، زیرا فعالیت‌های کم‌خطری هستند که می‌توانند در تمام طول بارداری انجام شود.

علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفتۀ دهم

در هفتۀ ۱۰ نیز علائمی وجود دارد که در صورت مشاهدۀ هر کدام از آنها باید با پزشک خود تماس بگیرید. برخی از این علائم شامل موارد زیر است:

  • خونریزی واژینال
  • انقباض و دردهای شدید پایین شکم
  • خروج بافت از واژن
  • درد یا حساسیت در ناحیۀ شکم یا لگن
  • درد در شانه‌ها
  • نبض ضعیف، تپش قلب یا غش کردن

این علائم می‌تواند ناشی از بارداری خارج از رحم یا سقط جنین باشد که در هر دو صورت برای حفظ سلامت شما لازم است سریع‌تر اقدامات و مراقبت‌های پزشکی مورد نیاز انجام شود.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط