مراحل درمان سرطان پستان

مراحل درمان سرطان پستان

یکی از راه‌های تشخیص به‌موقع سرطان پستان خودآزمایی پستان یا معاینه توسط خود فرد است. در واقع درصد بسیار زیادی از موارد سرطان‌های پستان توسط خود افراد کشف می‌شود. البته این نوع معاینه نمی‌تواند کاملاً جایگزین معاینهٔ بالینی توسط پزشک شود اما در فاصلهٔ بین مراجعات پزشکی می‌تواند از شما در برابر این بیماری محافظت کند. اگر تشخیص پزشک وجود تودهٔ سرطانی در پستان باشد، به احتمال خیلی زیاد لازم است عمل جراحی انجام شود. جراحی قدیمی‌ترین روش درمان در سرطان پستان است که در حال حاضر به عنوان بخش مهم در درمان خواهد بود. اما در هر مرحله و برای هر نوع سرطان پستان روش‌های جراحی خاصی را می‌توان انجام داد.

جراحی با حفظ پستان یا لامپکتومی

بعد از تأیید تودهٔ سرطانی در پستان، اگر تومور سرطانی کوچک باشد، می‌توان با حفظ پستان عمل جراحی را انجام داد. این روش تقریباً همیشه نیاز به پرتودرمانی به عنوان درمان تکمیلی هم دارد. در واقع تابش اشعه به پستان باعث می‌شود باقی‌ماندهٔ سلول‌های سرطانی کشته شوند و شانس عود تومور به حداقل برسد که در برخی از بیمارستان‌ها شروع این پرتودرمانی از همان زمان جراحی و حین عمل خواهد بود.

در این روش جراحی، حاشیه‌ای از بافت سالم اطراف تومور نیز برداشته می‌شود تا پزشک مطمئن شود که تمامی سلول‌های سرطانی خارج شده‌اند. پس از اینکه تومور همراه با یک حاشیه از بافت سالم خارج شد، نمونه به آزمایشگاه آسیب‌شناسی فرستاده می‌شود تا دقیقاً بررسی شود و در صورت وجود سلول‌های سرطانی عمل جراحی مجدداً تکرار می‌شود.

پزشکان اغلب از این روش برای افرادی که بیش از یک تومور در پستانشان تشخیص داده شده یا تومورشان بزرگ است و یا پستانشان کوچک است استفاده نمی‌کنند، همچنین به افرادی که تمایلی به انجام پرتودرمانی ندارند یا فاقد امکانات لازم برای انجام پرتودرمانی هستند نیز توصیه نمی‌شود. اما در هر صورت این پزشک شماست که برای تشخیص نوع جراحی تصمیم می‌گیرد.

مطلب کامل سرطان پستان را ببینید.

برداشتن کامل پستان یا ماستکتومی

برداشت کامل بافت پستان با جراحی، در حقیقت بیش از صد سال است برای درمان این نوع سرطان استفاده می‌شود که البته طی چند سال اخیر تغییرات اساسی در آن رخ داده است. در واقع روش قبلی همراه با برداشتن عضلات سینه‌ای بود به طور کل منسوخ شده است و در روش جدید عضلات باقی می‌مانند و در این نوع موارد با روش‌های بازسازی می‌توان پستان را برای فرد درست و ترمیم کرد.

کیموتراپی یا شیمی‌درمانی

استفاده از داروهای مخصوص درمان سرطان را شیمی‌درمانی می‌گویند. داروهای ضدسرطان، سلول‌هایی را که به صورت نامناسب رشد می‌کنند، نابود و یا رشد آنها را کند می‌کند. شیمی‌درمانی به دو شکل خوراکی و تزریقی به کار می‌رود که ممکن است روی دیگر سلول‌های طبیعی بدن نیز اثر ناخوشایند داشته باشند که البته پس از پایان دورهٔ شیمی‌درمانی اکثر سلول‌های طبیعی به سرعت بهبود می‌یابند و به حالت اولشان برمی‌گردند. شیمی‌درمانی معمولاً یا قبل از عمل جراحی پستان و یا بعد از آن انجام خواهد شد.

دربارهٔ علائم سرطان تخمدان بیشتر آگاه باشید.

رادیوتراپی یا پرتودرمانی

هدف از پرتودرمانی از بین بردن سلول‌های سرطانی است که می‌تواند پس از جراحی در ناحیهٔ پستان باقی مانده باشند. بنابراین پس از جراحی‌هایی با حفظ پستان، پرتودرمانی انجام می‌شود تا از کشته شدن سلول‌های سرطانی باقی‌مانده در آن ناحیه اطمینان پیدا شود. همچنین پرتودرمانی گاهی قبل از عمل، گاهی قبل از شروع شیمی‌درمانی یا همزمان و گاهی بعد از پایان شیمی‌درمانی طبق نظر پزشک انجام خواهد شد.

در این روش کمکی برای درمان، از پرتوهایی که برای عکس‌برداری از نقاطی مثل قفسهٔ سینه یا استخوان به کار می‌روند استفاده می‌شود. نکتهٔ مهم این است که انجام آن هیچ گونه دردی ندارد و عوارض آن که خستگی، تورم موضعی، تغییرات پوستی، حساسیت و بی‌اشتهایی است، هرچند ناخوشایند هستند اما اغلب خطرناک نیستند و معمولاً پس از گذشت چند هفته از پایان درمان، برطرف خواهد شد.

مدت‌‌زمان درمان با شیمی‌درمانی

مدت درمان و فاصلهٔ بین جلسات شیمی‌درمانی به نوع داروی شما ارتباط دارد. شیمی‌درمانی ممکن است به صورت روزانه، هفتگی یا تزریقات ماهانه انجام شود و معمولاً هم داروها را به ترتیبی می‌دهند که در فاصلهٔ بین دو تزریق فرصت کافی برای رشد و ترمیم سلول‌های طبیعی آسیب‌دیده وجود داشته باشد و بدن بتواند توان طبیعی خود را دوباره به دست آورد.

در مورد سرطان دهانهٔ رحم بدانید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

بلاگ مرتبط