کم‌خونی ناشی از فقر آهن در رژیم غذایی کودک

کم‌خونی ناشی از فقر آهن در رژیم غذایی کودک

کم‌خونی کودکان کوچک شیرخوار معمولاً به علت نبود آهن کافی در رژیم غذایی است. این مادهٔ معدنی گلبول‌های قرمز خون را تغذیه می‌کند تا بتوانند هموگلوبین تولید کنند که آن هم به حمل اکسیژن در بدن کمک می‌کند. در این مطلب می‌توانید با دلایل و علائم کم‌خونی کودکان شیرخوار و درمان کم‌خونی در کودک آشنا شوید.

علل کم‌خونی کودک

نوزادان با ذخیره‌ای از آهن به دنیا می‌آیند که معمولاً تا شش ماهگی دوام می‌آورد و برای کودکان چهار تا شش ماهه غیرطبیعی نیست که دچار کم‌خونی خفیف شوند، زیرا دخیرهٔ آهن بدن آنها به پایان رسیده است.

همچنین کم‌خونی می‌تواند در حدود شش ماهگی و زمانی که کودکان خوردن مواد غذایی کمکی را شروع می‌کنند و شیر مادر یا شیر خشک کمتری می‌خورند ایجاد شود. کودکان زودرس و کودکانی که به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه می‌شوند حتی زودتر ذخیرهٔ آهنشان را به پایان می‌برند.

علائم کم‌خونی کودک

علائم کم‌خونی اغلب غیرمحسوس است و در بیشتر مواقع، کودک هیچ علائمی نشان نمی‌دهد. اما علائم کم‌خونی در صورت بروز شامل موارد زیر است:

  • رنگ‌پریده بودن
  • بی‌رنگ بودن ناخن‌ها
  • انرژی کم

تشخیص و درمان کم‌خونی کودک

متخصص اطفال در طول چک‌آپ‌های سلامت و مراقبت کودک، او را برای کم‌خونی معاینه می‌کند و ممکن است بین ۹ تا ۱۲ ماهگی سطح هموگلوبین را با آزمایش یک نمونه خون بررسی کند.

اگر کم‌خونی کودک تأیید شود، ممکن است پزشک لازم بداند به کودکتان غذاهای غنی از آهن مثل گوشت قرمز، سرلاک‌های غنی‌شده با آهن و حبوبات بدهید. همچنین مهم است که غذاهای غنی از ویتامین C مثل آبِ پرتقال به کودک بدهید، زیرا آنها جذب آهن را افزایش می‌دهند. اما یادتان باشد به کودکان کمتر از شش ماه آب‌میوه ندهید و برای کودکان بزرگ‌تر هم تمام مقدار آب‌میوه‌ای را که کودک هر روز می‌خورد به کمتر از نصف یک لیوان محدود کنید.

همچنین پزشک ممکن است مکمل‌های آهن را توصیه ‌کند. کارشناسان حتی توصیه می‌کنند به کودکانی که منحصراً با شیر مادر تغذیه می‌شوند، به عنوان یک اقدام پیشگیرانه پس از چهار ماهگی و تا زمانی که خوردن غذاهای جامد غنی از آهن را شروع ‌کنند مکمل آهن بدهید، اما ابتدا لازم است با پزشک کودکتان مشورت کنید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط