زردی نوزاد چیست و چگونه درمان می‌شود؟

زردی نوزاد چیست و چگونه درمان می‌شود؟

بیشتر نوزادان در طول یک یا دو هفتهٔ اول زندگی،‌ ته‌مایهٔ زرد رنگی در پوستشان دارند که زردی نوزادی نامیده می‌شود. در واقع،‌ عملاً همهٔ نوزادان تا حدی زردی دارند اما همیشه قابل مشاهده نیست. برای بیشتر نوزادان هم این یک عارضهٔ موقتی و بی‌‌خطر است که خودبه‌خود یا با درمان سبک رفع می‌شود. اما در موارد نادری نیز ممکن است زردی بسیار جدی شود،‌ بنابراین مهم است که مراقب زردی در نوزادتان باشید و هر مورد مشکوکی را با پزشک کودک مطرح کنید.

زردی چگونه درمان می‌شود؟

در بیشتر موارد، زردی نیازی به درمان ندارد اما در صورت نیاز،‌ فتوتراپی یا همان نور درمانی بسیار ایمن و مؤثر است. قرار دادن نوزاد برهنه در حالتی‌ که چشمانش پوشانده شده است زیر Bili Light؛ بیلی‌لایت، یا همان نور آبی اغلب کاملاً موثر است، زیرا اشعهٔ فرابنفش،‌ بیلی‌روبین خون را به شکلی تغییر می‌‌دهد که نوزاد می‌تواند راحت‌تر آن را از طریق ادرار دفع کند.

یک گزینهٔ دیگر، پیچیدن نوزاد در یک پتوی فیبر نوری به نام Biliblanket؛ بیلی‌بلنکت، یا Bilipad؛ بیلی‌پد، است. با تأیید و نظر پزشک کودکتان، شاید بتوانید یکی از این پتوها را تهیه کنید و نوزاد را در خانه درمان کنید.

فتوتراپی معمولاً اثربخش است، اما اگر نوزاد دچار مورد شدیدی از زردی شود، یا با وجود فتوتراپی، سطح بیلی‌روبین همچنان افزایش یابد،‌ ممکن است لازم باشد که او برای نوعی انتقال خون که «انتقال خون تبادلی» نامیده می‌شود،‌ در بخش مراقبت‌های ویژهٔ نوزادان بستری شود. این انتقال، مقداری از خون نوزاد را که حاوی سطوح بالایی از بیلی‌روبین است با خون اهدایی که حاوی سطوح نرمال است،‌ جایگزین می‌کند.

کار دیگری که می‌توانید خودتان برای کاهش زردی انجام دهید این است که اطمینان پیدا کنید نوزاد، شیر مادر یا شیر خشک کافی می‌خورد و درنتیجه دفعات دفع زیادی دارد. اگر هر گونه نگرانی در مورد زردی دارید،‌ به پزشک مراجعه کنید یا با او تماس بگیرید تا اطمینان حاصل کنید که قدم‌های درست را برای بهبود و طبیعی شدن رنگ پوست فرزندتان برمی‌دارید.

در چه صورتی برای زردی نوزاد باید با پزشک تماس بگیرم؟

اگر پوست نوزاد شما زردگون شده است، به ویژه اگر سفیدی چشم‌ها،‌ پوست شکم، یا دست‌ها و پاهای او زرد هستند،‌ با پزشک تماس بگیرید. به علاوه،‌ اگر نوزادتان زردی دارد و به سختی از خواب بیدار می‌شود یا بهانه‌گیر شده است یا نمی‌خواهد شیر بخورد و همچنین اگر حتی موردی خفیف از زردی را برای بیش از سه هفته داشته است، نیز با پزشکتان تماس بگیرید.

آیا زردی نوزاد می‌تواند خطرناک باشد؟

در اکثریت قریب به اتفاق موارد،‌ زردی موضوع نگران‌کننده‌ای نیست. اما اگر سطح بیلی‌‌روبین بدن نوزاد خیلی بالا برود،‌ زردی می‌تواند باعث آسیب دائمی به سیستم عصبی شود. درصد اندکی از نوزادان مبتلا به زردی نیز ممکن است دچار عارضه‌‌ای به نام Kernicterus؛ کرن‌ایکتروس، شوند که می‌تواند منجر به ناشنوایی،‌ تأخیر در رشد و نمو یا شکلی از فلج مغزی شود. البته این مورد در میان نوزادان نادر است و نیازی به نگرانی نیست، زیرا کودکتان به احتمال زیاد با پیگیری‌های شما کاملاً تحت نظر یک پزشک اطفال مراقبت و بررسی می‌شود.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

بلاگ مرتبط