عدم تحمل لاکتوز در دوران بارداری

عدم تحمل لاکتوز در دوران بارداری

بدن همۀ افراد به کلسیم نیاز دارد. کلسیم به عصب‌های بدن ما کمک می‌کند تا پیام‌های مغز را به بقیهٔ بدنمان بفرستند. همچنین مصرف کلسیم در دوران بارداری از اهمیت بیشتری برخوردار است اما گاهی عدم تحمل لاکتوز باعث می‌شود که مادران باردار نتوانند لبنیات کافی بخورند و در نتیجه کلسیم مناسب را دریافت نخواهند کرد. در این مطلب با عدم تحمل لاکتوز و چگونگی دریافت کلسیم در صورت عدم تحمل لاکتوز، همچنین دربارۀ مصرف مکمل کلسیم به جای کلسیم موجود در مواد غذایی آشنا خواهید شد.

عدم تحمل لاکتوز چیست؟

عدم تحمل لاکتوز که نارسایی لاکتوز هم نامیده می‌شود ناتوانی از جذب لاکتوز یا قند موجود در شیر و سایر لبنیات است. اگر نارسایی لاکتوز دارید، ‌ممکن است با مصرف محصولات لبنی، دل‌درد، نفخ یا گاز معده یا اسهال را هم تجربه کنید. اگر شما هم در هضم محصولات لبنی مشکل دارید یا دچار عدم تحمل لاکتوز هستید می‌توانید کلسیم را از دیگر منابع مثل کلم بروکلی، آب پرتقال غنی‌شده و دیگر محصولات حاوی کلسیم دریافت کنید ولی اگر تمام راهکارها را انجام دادید ولی همچنان برای مصرف روزانۀ ۱۰۰۰ میلی‌گرم کلسیم توصیه‌شده در بارداری مشکل دارید، حتماً با پزشکتان در این مورد صحبت کنید، چون ممکن است لازم باشد روزانه یک مکمل کلسیم بخورید.

در صورت عدم تحمل لاکتوز در بارداری چطور کلسیم کافی دریافت کنیم؟

بدن در دوران بارداری هر کاری لازم باشد برای مراقبت از کودکی که یک مادر در شکمش دارد انجام می‌دهد. بدنتان کلسیم را استخوان‌ها و دندان‌های شما می‌گیرد تا آن را به کودکتان بدهد. بنابراین اگر می‌خواهید استخوان‌ها و دندان‌هایتان قوی بماند، باید در حینی که کودک در شکمتان در حال رشد است کلسیم بیشتری جذب کنید. بهترین منابع کلسیم محصولات لبنی مثل شیر، پنیر و ماست است. سبزیجات برگ‌دار تیره نیز حاوی کلسیم هستند اما مقدار آن کمتر از محصولات لبنی است. اگر به شیر آلرژی دارید، عدم تحمل لاکتوز دارید یا گیاهخوار هستید، دریافت کلسیم از غذاها می‌تواند دشوار باشد. اگر عدم تحمل لاکتوز دارید باز هم می‌توانید کلسیم مورد نیازتان را در دوران بارداری دریافت کنید. چند پیشنهاد برای این کار شامل موارد زیر است:

  • ممکن است بتوانید برخی محصولات لبنی را که حاوی قند کمتری هستند مثل پنیر، ماست و پنیر کاتیج بخورید.
  • منابع غیرلبنی کلسیم از جمله سبزیجات با برگ‌دار سبز مثل کلم بروکلی و اسفناج بخورید.
  • غذاهای دریایی مثل ماهی ساردین هم حاوی کلسیم است.
  • شیر، پنیر و دیگر محصولات لبنی بدون لاکتوز نیز در فروشگاه‌ها در دسترس است.
  • حبوباتی مثل نخود و لوبیا هم کلسیم دارد.
  • خوردن مقادیر کمی شیر را همراه با بعضی وعده‌های غذایی امتحان کنید، چون شیر همراه غذا بهتر تحمل می‌شود.
  • از تخمه‌ها، آجیل و سویا نیز می‌توانید کلسیم دریافت کنید.
  • مکمل‌های کلسیم هم می‌توانند یک رژیم غذایی سالم را تکمیل کنند اما یادتان باشد که میزان کلسیم موجود در مکمل‌ها با یکدیگر متفاوت است، بنابراین برای دریافت کلسیم کافی لازم است پزشکتان نوع و مقدار آن را تعیین کند.

همچنین ویتامین D نیز به بدنتان کمک خواهد کرد تا کلسیم را بهتر جذب کند. مقادیر کافی از ویتامین D می‌تواند از طریق قرارگیری در معرض نور خورشید و خوردن تخم‌مرغ و ماهی تأمین شود.

آیا می‌توان در طول بارداری به جای مصرف لبنیات، مکمل کلسیم خورد؟

اگر عدم تحمل لاکتوز دارید و در هضم محصولات لبنی مشکل دارید، می‌توانید کلسیم را از دیگر منابع مثل کلم بروکلی، آب پرتقال غنی‌شده و دیگر مواد غذایی حاوی کلسیم دریافت کنید. اما اگر پزشکتان تشخیص که از رژیم غذایی خود کلسیم کافی را دریافت نمی‌کنید، می‌توانید خوردن یک مکمل کلسیم را با دستور پزشک امتحان کنید. در این صورت موارد زیر را به خاطر داشته باشید:

  • بدن شما فقط می‌تواند تا ۵۰۰ میلی‌گرم کلسیم را به صورت یک‌جا جذب کند، بنابراین شاید لازم باشد مکمل کلسیم خود را در دزهای کوچک‌تر و چند بار در روز بخورید.
  • بدن شما برای جذب کلسیم به ویتامین D نیاز دارد، بنابراین اطمینان حاصل کنید رژیم غذایی بارداری شما حاوی ویتامین D کافی باشد و در غیر این صورت شاید بهتر باشد مکمل کلسیم D مصرف کنید.
  • مکمل کلسیم در شکل‌های مختلفی در دسترس است که رایج‌ترین آنها کربنات کلسیم و سیترات کلسیم است.
  • کربنات کلسیم بیشترین مقدار کلسیم را فراهم می‌کند اما برای کمک به حل شدن آن به اسید معدهٔ بیشتری نیاز است، بنابراین بهتر است که همراه وعده‌های غذایی خورده شود.
  • سیترات کلسیم راحت‌تر از شکل‌های دیگر توسط بدن جذب می‌شود. از آنجا که این نوع کلسیم برای جذب شدن نیازی به اسید معده ندارد، می‌تواند بین وعده‌های غذایی خورده شود. این نوع مکمل گزینهٔ خوبی برای کسانی است که داروی سوزش سر دل که اسید معده را کاهش می‌دهد، مصرف می‌کنند.
  • همچنین مکمل‌های کلسیمی را که حاوی گرد استخوان، دولومیت، پوستهٔ صدف، یا مرجان هستند نخورید. این مواد ممکن است حاوی مقدار کمی سرب باشند که می‌تواند برای جنین در حال رشد مضر باشد.
  • در مصرف کلسیم افراط نکنید. کلسیم بیش از حد می‌تواند باعث ایجاد یبوست شود، ریسک سنگ کلیه را در شما افزایش دهد و ممکن است مانع از جذب آهن و زینک غذاها توسط بدنتان شود.
  • همچنین اثرات جانبی مکمل کلسیم هم می‌تواند نفخ شکم، گاز معده و یبوست باشند.
با دوستانتان به اشتراک بگذارید

بلاگ مرتبط