تماس پوست با پوست با نوزادان زودرس یا مراقبت کانگورویی

تماس پوست با پوست با نوزادان زودرس یا مراقبت کانگورویی

مراقبت کانگورویی نوعی از تماس پوست با پوست بین والدین و کودکشان است که طی آن، کودک پوشک‌شده روی سینۀ برهنۀ شما قرار داده می‌شود و پشتش با لباس شما یا پتو پوشانده خواهد شد. تماس پوست با پوست برای شما و نوزادتان مفید است و به این دلیل که محیط محافظتی و تغذیه‌گر کیسۀ کانگورو را شبیه‌سازی می‌کند به این عنوان نام‌گذاری شده است. مراقبت کانگورویی با کمک به ایجاد پیوند عاطفی، به عنوان مکمل مراقبت‌های پزشکی عمل می‌کند و اگرچه از این مراقبت عمدتاً در بخش مراقبت‌های ویژه برای نوزادان زودرسی که در هفتۀ ۳۷ جنینی یا قبل از آن به دنیا آمده‌اند استفاده می‌شود، اما می‌تواند برای هر نوزاد دیگری نیز مفید باشد. در این مطلب می‌توانید با اهمیت مراقبت کانگورویی و مزایای آن، زمان شروع این مراقبت و چگونگی تماس پوست با پوست با نوزاد زودرس آشنا شوید.

اهمیت مراقبت کانگورویی نوزادان زودرس

والدین ممکن است هنگام دیدن نوزادشان در بخش NICU، با وجود آن همه دستگاه و تجهیزات، کمی مضطرب شوند و مراقبت کانگورویی باعث می‌شود آنها احساس نزدیکی خیلی بیشتری به کودکشان داشته باشند و خیلی زود به آنها فرصتی واقعی برای شروع ایفای نقش والدین و حس پدر و مادر بودن داده شود. در ابتدا ممکن است کمی استرس داشته باشید که مبادا به دلیل کوچک و ظریف بودن نوزادتان به او آسیبی بزنید اما نگران نباشید، زیرا غیر از اینکه هیچ اتفاق بدی نمی‌افتد، بلکه این مراقبت بسیار هم مهم است. پژوهش‌ها نشان داده‌ است که مراقبت کانگورویی مزایای فیزیکی و عاطفی زیادی برای والدین و نوزاد دارد. این نوع مراقبت، به ایجاد پیوند عاطفی اولیه بین والدین و نوزادشان کمک می‌کند و باعث پیشگیری از دور ماندن نوزادان و والدین در این زمان خاص می‌شود.

همچنین موقعیت گرم و دنج کودکتان در حین این تماس، سطح استرس بدن او را کاهش و اعصابش را تسکین می‌دهد. این تمدد اعصاب می‌تواند به تثبیت تنفس، تنظیم ضربان قلب و سطح اکسیژن بدن نوزادتان کمک کند. حضور آرام‌بخش و آشنای شما در طول این مراقبت، خواب نوزادتان را نیز عمیق و منظم می‌کند، زیرا خواب عمیق کمک مهمی برای رشد مداوم، بالغ شدن و افزایش وزن‌گیری مناسب کودک شماست.

مراقبت کانگورویی همچنین مزایایی واقعی برای شما به عنوان یک والد به همراه دارد. از طریق این نوع مراقبت می‌توانید نوزادتان را به روشی واقعاً خاص تسکین دهید. این روش به شما امکان می‌دهد مهارت‌های خود به عنوان یک مادر یا پدر را افزایش دهید و شیردهی را نیز راحت‌تر و موفق‌تر می‌کند. همچنین بعد از جلسات متعدد مراقبت کانگورویی، ممکن است در بغل کردن نوزاد و تأمین نیازهای روزمره‌اش احساس راحتی بیشتری کنید. به علاوه با مشارکت در مراقبت از نوزاد، ممکن است به تدریج در مورد توانایی خودتان در مراقبت از او بعد از مرخص شدن، اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید و بعد از به خانه آمدن نیز، استرستان کاهش ‌پیدا کند و حس کنترلتان روی شرایط و موقعیت زندگی‌تان ببیشتر شود.

زمان شروع مراقبت کانگورویی از نوزاد زودرس

از کارمندان بخش مراقبت‌های ویژه دربارۀ سیاست بیمارستان در مورد مراقبت کانگورویی سؤال کنید. برخی بیمارستان‌ها مراقت کانگورویی را تا زمانی که وضعیت سلامت نوزاد ثبات پیدا کند به تعویق می‌اندازند، درحالی‌که برخی از آنها از همان زمان تولد آن را شروع می‌کنند. همچنین برای نوزادان زودرس، معیارهایی از لحاظ پزشکی وجود دارد که تا تأمین نشود، امکان مراقبت کانگورویی وجود ندارد. این معیارها پایداری وضعیت پزشکی نوزادتان را مشخص می‌کند. پزشک این معیارها را با شما در میان می‌گذارد و میزان آمادگی فرزندتان برای مراقبت کانگورویی را معین می‌کند. اگر نوزادتان زیر دستگاه‌ها و تجهیزات مختلف در NICU مثل مانیتورهای قلبی و تنفسی یا اشباع اکسیژن قرار دارد، این نظارت ممکن است در طول مراقبت کانگورویی نیز ادامه داشته باشد. پرسنل بخش مراقبت‌های ویژه نیز به طور منظم نوزادتان را برای ارزیابی علائم استرس یا تغییر در دمای بدنش بررسی خواهند کرد.

همچنین لازم است بدانید که مراقبت کانگورویی می‌تواند در هر زمانی از روز انجام شود و شاید بیمارستان بتواند برنامۀ زندگی شما را در نظر بگیرد. تعداد و طول جلسات نیز می‌تواند بسته به پاسخ نوزادتان متغیر باشد. والدین معمولاً تشویق می‌شوند که با یک جلسۀ ۶۰ دقیقه‌ای در هر روز شروع کنند. هرچه نوزادتان قوی‌تر شود، می‌توانید تعداد و طول جلسات مراقبت را افزایش دهید.

چگونگی انجام مراقبت پوست با پوست با نوزاد زودرس

وقتی می‌خواهید مراقبت کانگورویی نوزادتان را شروع کنید، پرستار نوزادتان به شما کمک خواهد کرد. پرستارها همیشه نزدیک و آمادۀ کمک هستند، اما لازم است به حریم خصوصی شما هم احترام بگذارند. بهتر است لباس دکمه‌داری بپوشید که از جلو باز شود. از روپوش بیمارستانی که برعکس پوشیده شده باشد، یعنی به شکلی که دکمه‌هایش جلو باشد نیز می‌توان استفاده کرد. شما در یک صندلی راحت کنار انکوباتور نوزاد خواهید نشست و پرستار، نوزادتان را از انکوباتور یا دستگاه گرم‌کننده خارج خواهد کرد و او را که تنها یک پوشک به تن دارد روی سینۀ برهنۀ شما می‌گذارد. نوزادتان با یک پتو پوشانده خواهد شد یا می‌توانید لباسی که تن خودتان است را دور او بپیچید. گاهی ممکن است برای حفظ حریم شخصی شما از چیزی شبیه پارتیشن استفاده شود. در طول چند جلسۀ اول مراقبت کانگورویی، معمولاً بهتر است ساکت و ثابت بمانید و وقتی نوزاد در آغوشتان است، صندلی یا خودتان را تاب یا تکان ندهید. تحریک زیاد می‌تواند یک نوزاد زودرس را خسته کند و اثرات آرام‌بخش و مفید مراقبت کانگورویی را کم کند.

یادتان باشد که در برخی موارد ممکن است از ابتدا نتوانید فرزندتان را در آغوش بگیرید، چون ممکن است خیلی ظریف و کوچک باشد و او باید به چند نقطۀ مهم در مراحل رشدش برسد و بعد برای چنین کاری آمادگی پیدا کند. هرچند صبور بودن در چنین شرایطی سخت است، اما این یکی از کارهایی است که باید برای مادر یا پدر شدنتان از الان یاد بگیرید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط