نکاتی دربارهٔ شروع تغذیهٔ کودکان شیرخوار با غذاهای کمکی

نکاتی دربارهٔ شروع تغذیهٔ کودکان شیرخوار با غذاهای کمکی

وقتی کودک شیرخوار شما به سن خوردن غذاهای کمکی و جامد رسید، دانستن اینکه با چه غذاهایی شروع کنید و چه زمانی به کودک غذا بدهید می‌تواند کمک کند تا کودکتان تغذیهٔ بهتر و مناسب‌تری داشته باشد. همچنین بد نیست اگر یک دوربین آماده کنار دستتان داشته باشید، زیرا حالاتی که ‌کودکان هنگام غذا خوردن به صورتشان می‌دهند دوست‌داشتنی و فراموش‌نشدنی است، به ویژه وقتی غذایی با طعم یا بافت جدید به آنها می‌دهید. در این مطلب می‌توانید با نکات بسیار مهم و توضیه‌های مفیدی برای شروع دادن غذاهای جامد به کودکان شیرخوار آشنا شوید.

نکاتی هنگام دادن غذاهای کمکی به کودک

وقتی کودکتان به سن مناسب برای شروع خوردن غذاهای مختلف رسید، برخی راهکارها و نکات زیر می‌تواند برای موفقیت در یک برنامهٔ غذایی خوب به شما کمک کند:

غذاها را یکی‌یکی معرفی کنید:‌ معرفی هر غذای جدید را به صورت جداگانه و به فاصلهٔ چند روز از یکدیگر دنبال کنید. با این کار، اگر کودک به یکی از آنها واکنش آلرژیکی نشان دهد می‌دانید کدامشان بوده است. همچنین اگر کودک یا خانوادۀ شما سابقۀ‌ آلرژی دارند بهتر است سه روز بین دادن هر غذای جدید دیگری صبر کنید.

به جای آب‌میوه به کودک آب بدهید: لازم است معرفی نوشیدنی‌ها و مایعات را با آب شروع کنید و یادتان باشد اگر یک بار کودک طعم آب‌میوه را بچشد دیگر خیلی سخت است که بخواهید به او آب بنوشانید.

غذای کودک را طعم‌دار کنید: طعم‌دار کردن غذاها کمک می‌کند کودک به غذاهای بزرگسالان علاقه پیدا کند، حتی اگر تنها کمی دارچین باشد. پس کم‌کم به غذاها سیر، فلفل، پیاز و دیگر ادویه‌ها را اضافه کنید اما یادتان باشد که هرگز به یک کودک نمک ندهید.

غذاهای آماده به کودک ندهید: لازم است خودتان غذای کودک را تهیه کنید. این کار، هم بچه‌ها را با طعم‌های واقعی تر و تازه آشنا می‌کند و آنها خوش‌خوراک‌تر می‌شوند و هم از لحاظ بهداشتی سالم و مناسب‌تر است.

سلیقهٔ غذایی‌تان را تحمیل نکنید: ‌اجازه ندهید که دوست داشتن‌ها و نداشتن‌های خودتان روی چیزی که به کودکتان می‌دهید تأثیر بگذارد، چون شاید شما خیلی از غذاهای مفید را دوست نداشته باشید و آنها را نخورید.

شیردهی را فراموش نکنید: در تمام طول سن شیرخوارگی همچنان شیردهی را ادامه دهید و شیر مادر یا شیر خشک را کنار نگذارید. مواد غذایی کمکی برای کودکان یک غذای افزوده در کنار تغذیه با شیر مادر یا شیر خشک است، پس آن را جایگزین شیردهی نکنید.

همراه کودک غذا بخورید: سعی کنید وعده‌های غذایی‌تان را همزمان با کودکتان بخورید. این کار جدا از حس خوشایندی که برای شما به وجود می‌آورد، او را هم ترغیب به غذا خوردن می‌کند.

زمان درست تغذیه را پیدا کنید:‌ برای غذا دادن به کودک آن‌قدر منتظر نمانید که او بیش از حد گرسنه شود، زیرا در این صورت ممکن است کلافه شود و غذا را پس بزند.

انتظار تغییر در مدفوع را داشته باشید: وقتی خوردن غذای کمکی شروع می‌شود، مدفوع کودک ممکن است سفت شود، پس از تغییرات دفع کودک نترسید. اما اگر سؤال یا ابهامی در مورد این موضوع دارید بهتر است با پزشک کودک تماس بگیرید. همچنین نوشیدن آب به مقدار لازم از یبوست بچه‌ها پیشگیری می‌کند.

خواب کودک در طول شب به شروع تغذیه ارتباط ندارد: شروع دادن زودتر از موعد مواد غذایی جامد به کودک، کمکی به خوابیدن او در طول شب نمی‌کند و یادتان باشد فقط آموزش عادات خواب سالم است که این کار را خواهد کرد.

مواجهه با رد کردن غذا توسط کودک

اگر کودک شما هم یک یا چند بار از خوردن غذایی مفید امتناع کرد، می‌توانید توصیه‌های زیر را به کار ببرید و نتیجهٔ آن را ببینید:

غذاها را ترکیب کنید: بعد از خوردن چند قاشق از غذایی که کودک دوست دارد، هر چیزی را که کودک چند دقیقه پیش از خوردن آن امتناع کرده است یواشکی به او بدهید. قبل از اینکه تفاوت بفهمد مزه‌‌ها را بفهمد، آن را قورت داده است. یا اگر کودکتان غذای مفیدی را دوست ندارد، کمی از غذایی که دوست دارد را روی آن بگذارید.

دستورات تهیهٔ متفاوت را امتحان کنید: کودک شما ممکن است یک مادهٔ غذایی را با پخت‌های متفاوتی دوست داشته باشد. به عنوان مثال اگر همان غذا را به شکل دیگری بپزید شاید این بار همان غذایی را که قبلاً نخورده است بخورد. مثلاً اگر سرلاک خیلی آبکی و شلی را به شکل معمولش درست کرده‌اید ولی کودکتان آن را نمی‌خورد، بهتر است کمی آن را غلیظ‌تر کنید. برخی کودکان غذاهای خیلی نرم و آبکی را دوست دارند اما بقیه ممکن است این‌طور نباشند.

قبل از دادن غذا به کودک طعمش را بچشید: اول خودتان طعم همه چیز را بچشید، چون گاهی مزهٔ غذا واقعاً بد شده است و اگر طعمش را بچشید، خودتان هم آن را دوست نخواهید داشت.

انتظار تغییرات غذایی کودک را داشته باشید: اغلب مادران فکر می‌کنند هر چیزی را که به کودکشان بدهند او بلافاصله می‌خورد. اما لازم است بدانید که کودک شما می‌تواند یک روز غذایی را دوست داشته باشد و روز بعد آن را نخورد یا برخی روزها خیلی غذا بخورد و برخی روزها هم تقریباً چیزی نخورد.

مدیریت کثیف‌کاری‌ها

پیشگیری از کثیف کردن مطلق محیط اطراف هنگام شروع تغذیه با غذای کمکی برای کودکان امری غیرممکن است. اما برای کاهش و مدیریت این کثیف‌کاری‌های شیرین کودک می‌توانید موارد زیر را در خاطرتان داشته باشید:

چند عدد پیش‌بند بخرید: پیش‌بندهایی تهیه کنید که زود خشک شوند تا بتوانید آنها را در سینک بشویید و جایی آویزان کنید که تا وعدهٔ تغذیهٔ بعدی خشک شوند.

از سفره یا زیرانداز استفاده کنید: اگر به کودک روی صندلی مخصوص پایه‌بلند غذا می‌دهید، می‌توانید زیر یا اطراف صندلی زیراندازهای یک‌بارمصرف بیندازید یا کودک را روی یک سفرهٔ تمیز قابل شست‌وشو بگذارید تا راحت و آزاد باشد.

لباس‌های کمتری تن کودک کنید: هنگام شروع تغذیه با مواد غذایی جامد بهتر است لباس‌هایی که تازه خریده‌اید و نو هستند تن کودک نباشد. اگر تابستان است، گاهی نیز می‌توانید فقط پوشک کودک را تنش بگذارید، چون تمیز کردن بعد از آن راحت‌تر خواهد بود. اما حتماً دما و سرد بودن هوا را هم در نظر بگیرید.

بگذارید کودک تجربه کند: کثیف‌کاری و شلختگی برای کودکان عیب و نقص نیست و برای شما هم ایرادی ندارد. مطمئن باشید که همیشه می‌توانید خانه آنها را تمیز کنید اما اگر هرگز نگذارید کودکان چیزهای جدید را امتحان کنند به آنها آسیب می‌زنید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط